| Поправителен труд | |
|
|
Автор | Съобщение |
---|
gogogame
Брой мнения : 43 Age : 45 Registration date : 14.09.2007
| Заглавие: Поправителен труд Вто Юли 08, 2008 4:24 pm | |
| Ако осъден с поправителен труд напусне работа, а плащанията по сметка се забавят с повече от 5 месеца, трябва да се направи предложение за замяна с Безвъзмезден труд в полза на обществото за оставащият срок от наказанието. Питането ми е - ако остават още 5 месеца за изпълняване, а за ден се полага час БТПО, осъденият 110 часа ли трябва да отработи /5 месеца по 22 дни/, или 150 часа /5 месеца по 30 дни/? Благодаря предварително. | |
|
| |
maria_tankova
Брой мнения : 14 Registration date : 22.09.2007
| Заглавие: Re: Поправителен труд Вто Юли 08, 2008 5:28 pm | |
| Поправителният труд е за отработени дни, следователно замяната му би следвало да е за работни дни, а не календарни от месеца. В този случай, ако остатъкът е 5 месеца, би трябвало да бъдат заменени със 110 часа БТПО. Но в крайна сметка съдът определя. Утре ще имаме такова дело за замяна и ще видим как ще ще се произнесе съдът. | |
|
| |
gogogame
| Заглавие: Re: Поправителен труд Пет Юли 11, 2008 2:12 pm | |
| И моята логика е такава. Но съдът решава. Успех. | |
|
| |
Delian
Брой мнения : 6 Registration date : 07.07.2008
| Заглавие: Re: Поправителен труд Вто Юли 15, 2008 3:55 pm | |
| В случая Съдът е определя но би следвало да е за 30 дневен работен месец, поне така беше отредил нашия съд при такова дело. | |
|
| |
maria_tankova
| Заглавие: Re: Поправителен труд Чет Юли 17, 2008 5:30 pm | |
| Нашият съд отреди - за година и шест месеца остатък от поправителен труд наложи сумарно 548 часа безвъзмезден труд: 365 часа за годината и 183 часа за шестте месеца като ги разпредели за изпълнение 320 часа за годината и 228 часа за шестте месеца. Крайно нелогично и натоварващо осъдения, още повече, че лицето е изпълнило 6 месеца от целия наложен поправителен труд. Посъветвана бях да напиша сигнал до прокуратурата. Защото поправителният труд е с удръжки върху брутното възнаграждение, а то е върху изработеното през месеца. И работната седмица, според кодекса на труда, е 40 часа и има 48 астрономически часа почивка за всеки трудовоангажиран гражданин. | |
|
| |
maria_tankova
| Заглавие: Re: Поправителен труд Чет Юли 17, 2008 6:25 pm | |
| Това се случва така, поради неуточнение в закона за замяната, а и поради липса на практика. Съдът просто се презастрахова, а от това губят осъдените. Защото такъв осъден един път е загубил като са го уволнили и втори път като го натоварват прекомерно с безвъзмезден труд и не може да се издържа... | |
|
| |
gogogame
| Заглавие: Re: Поправителен труд Пон Юли 21, 2008 3:46 pm | |
| [quote="maria_tankova"]Това се случва така, поради неуточнение в закона за замяната, а и поради липса на практика.quote] Затова и аз исках да попитам, да видя какъв е вашият опит, а след това ще споделя какво е станало при нас. | |
|
| |
gogogame
| Заглавие: Re: Поправителен труд Пон Юли 21, 2008 3:47 pm | |
| - maria_tankova написа:
- Това се случва така, поради неуточнение в закона за замяната, а и поради липса на практика. Съдът просто се презастрахова, а от това губят осъдените. Защото такъв осъден един път е загубил като са го уволнили и втори път като го натоварват прекомерно с безвъзмезден труд и не може да се издържа...
Затова и аз исках да попитам какъв е вашият опит, а след това ще споделя при нас как е станало. | |
|
| |
maria_tankova
| Заглавие: Re: Поправителен труд Пон Юли 21, 2008 8:06 pm | |
| Бих била благодарна да разбера за вашия опит, gogogame, за да го споделя на предстоящия на 25.07.2008 г. / петък / Пробационен съвет при нас, защото възнамерявам да го поставя на обсъждане! Ще предложа сигнала, който съм подготвила до Районна прокуратура с нашите аргументи. Но, ако имате някакъв прокаран, в тази насока, опит - ще бъде добре и него да представя. Мисля, че като колегия, трябва да сме единни в действията си. Благодаря предварително! | |
|
| |
gogogame
| Заглавие: Re: Поправителен труд Нед Ное 30, 2008 6:04 pm | |
| Извинете, че толкова късно във времето отговарям какво е станало на моето първо дело за замяна на Поправителен труд с БТПО. Бях забравил да ви обявя, че направих предложението до Окръжен съд. Поне така практикуваме в нашия ОЗ "ИН". Да ама, прокурорът излезе с аргумент, че Окръжния съд не е компетентен да вземе решение по казуса. Можело да се разглеждат само предложения за замяна на Пробация с Лишаване от свобода. В ЗИН никъде не пише кой съд е компетентен да заменя една мярка с друга. Там пише "СЪДЪТ". А сети се кой съд. Естествено съдът се съобрази и излезе с решение предложението да се върне на съда, наложил присъдата. По една случайност или не досега всички предложения за замяна на Поправителен труд с БТПО са се разглеждали от Окръжен съд. Но не и този път. И май отсега нататък ще е така. А, освен това искахме да обжалваме, но съдията обяви, че решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Интересно... Факт е обаче, че първото ми явяване пред съда с предложение за замяна беше провал за мен. Сега чакам призовка от РАйонен съд- .... | |
|
| |
Sponsored content
| Заглавие: Re: Поправителен труд | |
| |
|
| |
| Поправителен труд | |
|